Background

Virtual Conference | BouwLab Live!

Next Generation | Industrieel bouwen


Succesvol digitaliseren
met de Shared Flexible Factory

28 oktober 2020, 15:00 - 17:00 uur, Live uitzending vanuit BouwLab
via het event 'Building Holland'
Direct aanmelden

SESSIE 1 - Next Generation | Industrieel bouwen

]Waar we in de eerste editie van BouwLab Live! de vraagstukken rond een miljoen woningen centraal stelden en in de tweede hout introduceerden als materiaal/middel om deze duurzaam en modulair te kunnen bouwen, gaan we in deze derde editie in op de versnelling en opschaling van de bouw. Kunnen we met digitale en geautomatiseerde productie de bouwopgave wel realiseren zonder daarbij de diversiteit en duurzaamheid uit het oog te verliezen? Is industrialisatie de heilige graal?

Dit gaat veel verder dan alleen de geautomatiseerde productie van componenten, het vergt een andere kijk op bouw en een omslag in denken.

Tijdens een aantal break out sessies gaan we in de studio aan tafel met de nieuwe generatie ‘bouwers’, aangevuld met mensen vanuit de vraag- en beleidskant, die hun visie op de oplossing willen delen.

• Hoe zien zij de ontwikkelingen in de sector
• Welke rol nemen zij zelf hierin? Hoe zien zij zichzelf (aannemer, bouwer, regisseur, fabrikant, architect of alles ineen)?
• En wat is er volgens hen nodig om de gestelde doelen te halen?

BouwLab R&Do is het eerste Smart Industry Fieldlab voor de bouw. In deze innovatiehub werken allerlei organisaties aan de ontwikkeling van duurzame en circulaire oplossingen voor de bouw. In open innovatie experimenteren bedrijven, onderwijs en overheid samen met nieuwe technologie en duurzame materialen om deze versneld te kunnen toepassen. BouwLab R&Do biedt op laagdrempelige wijze toegang tot faciliteiten, kennis en ecosysteem; Een onafhankelijke proeftuin voor onderzoek en ontwikkeling, met vooral ‘doen’ als credo.

Opzet BouwLab Live!

Dit keer is BouwLab Live! onderdeel van het programma van het live-event Building Holland.

Background Image

BouwLab Live! is dit keer onderdeel van Building Holland


Direct aanmelden

Tijdens deze live sessie, die te volgen is via het kanaal van het event Building Holland, komende de volgende sprekers aan bod:

Samantha Wicht

Programmamanager Bouwcampus en Host BouwLab Live!

Bio volgt.
Linkedin

Léon Spikker

Computational design and digital fabrication expert

Léon Spikker is een computational designer en specialist op het gebied van additive manufacturing en robotica in de bouw. Na zijn studies Industrial Design en Architectural Engineering aan de TU Delft richtte hij samen met Wessel van Beerendonk en Lucas ter Hall het architectenbureau Studio RAP op. Met Studio RAP wonnen ze verscheidene awards en realiseerden vernieuwende bouwwerken zoals SkilledIn Office, het interieur voor Theater Zuidplein en New Delft Blue. Tevens leidde hij de software tak RAP Technologies, waar specialistische 3D-print en robotica software wordt ontwikkeld voor de maakindustrie. Sinds medio 2020 werkt hij als freelancer aan projecten rondom 3D betonprinten, robotische assemblage en digitale workflows voor CLT woningbouw, vanuit de overtuiging dat we met digitale hulpmiddelen een duurzame, efficiënte en aantrekkelijke gebouwde omgeving kunnen realiseren.
Linkedin

Job van den Heuvel

Ruimtelijk ontwerper

Job is ruimtelijk ontwerper met een scherpe visie op circulariteit. Hij is gedreven een circulair antwoord te bieden op het maatschappelijke woningtekort door middel van de open-building filosofie. Tijdens zijn opleiding op de TuDelft heeft hij expertise in architectuur, digitalisering en BIM opgebouwd. Hierbij is hij zeer geïnspireerd geraakt door de theorieën van John Habraken en ontwerpen van Frans van der Werf, de grondleggers van de open-building filosofie. Met zijn afstudeerwerk WeGrowCo: an open-building strategy is hij Cum Laude geslaagd bij de Technische Universiteit Delft. Het project heeft de 'Circularity in the Built Environment Award' gewonnen en is genomineerd in de Tu Delft voorselectie van de ArchiPrix. Daarnaast is hij met diverse partners een samenwerking gestart om open-building verder te integreren in de ontwikkeling van een vormvrij bouwsysteem.
Linkedin

Chris Aerts

Ruimtelijk ontwerper

Chris is ontwerper met een scherp oog voor optimalisatie in de bouwindustrie. Hij is gedreven een antwoord te bieden op het maatschappelijke woningtekort. Zo is hij gespecialiseerd in industrialisatie met mass customization en heeft hij expertise in architectuur, robotica en digitalisering die gebaseerd is op zijn technische studie in Delft en zijn werkervaring in de 3D betonprint-industrie. Zijn afstudeerwerk genaamd The Future of Making bij de Technische Universiteit Delft heeft een eervolle vermelding gekregen en geleid tot de kickstart van het Shared Flexible Factory initiatief bij BouwLab R&Do. Daarnaast is hij met diverse partners een samenwerking gestart om een geïntegreerd bouwproces met een vormvrij bouwsysteem te ontwikkelen en te realiseren.
Linkedin

Ewout Smits

Projectleider Innovatie bij WTH

Ik ben Ewout Smits, 30 jaar, en afgestudeerd aan de TU Delft als Architectural Engineer. De nadruk tijdens mijn studie lag vooral op het gebied van verduurzaming. In plaats van het beroep van architect, ben ik bij TBI in het traineeship gaan doen om de breedte in de bouw verder te verkennen. Hier heb ik kennis gemaakt met innovatie en digitalisatie. Tijdens het traineeship heb ik alle ingrediënten bij elkaar gehusseld en een visie gevormd dat is samen te vatten in één woord: synergie. Deze visie ben ik verder aan het ontwikkelen en toepassen bij een dochteronderneming van TBI: WTH Vloerverwarming. Hier ben ik met een samen met mijn collega’s elke dag druk bezig om een traditioneel bedrijf te transformeren naar een bedrijf van de toekomst. Vanuit achterin de keten, bij een productenbedrijf. Met als doel om samen met partners synergie vanuit een inside-out benadering te ontwikkelen, om onze gebouwde omgeving te verduurzamen.
Linkedin

Freek van Zeist

Managing Partner The New Makers

Disrupting industries through CNC technologies.

TheNewMakers (voorheen ECO-nnect) integreert ontwerp, engineering en productie op innovatieve, circulaire en esthetisch aantrekkelijke manieren.


Linkedin

Jille Koop

Adviseur duurzaamheid | expert circulair bouwen | ambassadeur Rijksvastgoedbedrijf

Bio volgt.


Linkedin

Gerben Hofmeijer

Adviseur en trekker Duurzame Ontwikkeling bij AT Osborne

Gerben is adviseur aanbesteden en contracteren bij AT Osborne en is gespecialiseerd in complexe publieke omgevingen waarin transitieopgaven in het kader van circulaire economie, verduurzaming en innovatie centraal staan. Zijn doel is om zo veel mogelijk positieve impact te maken op zijn omgeving. Na zijn studies Bouwkunde en Civiele Techniek in Delft is hij in 2017 begonnen als consultant. Hij werkt aan uiteenlopende projecten in de bouw en GWW voor (publieke) opdrachtgevers met lef. Hij gelooft namelijk dat we de traditionele opdrachtgever-opdrachtnemer relatie moeten loslaten als we nieuwe resultaten willen bereiken. Alleen door nieuwe vormen van samenwerking en co-creatie kunnen we maatschappelijke opgaven oplossen. Momenteel is hij als adviseur verbonden aan PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden en adviseert hij bij o.a. projecten van Alliander en ABN AMRO. Naast zijn adviesklussen geeft hij trainingen, workshops en colleges bij o.a. het Instituut voor Bouwrecht en de TU Delft. Hij is momenteel genomineerd voor de Cobouw Young Talent Award 2020.


Linkedin

Sander de Iongh

Adviseur duurzaamheid | expert circulair bouwen | ambassadeur Rijksvastgoedbedrijf

Bio volgt.


Linkedin

BouwLab Live
SESSIE 2 - Succesvol digitaliseren van de bouw
In een aansluitende tweede sessie gaan we verder in op de Shared Flexible Factory. De Shared Flexible Factory is een initiatief van Bouwlab R&Do en is het antwoord voor optimale integratie van de hele keten. Door 100% digitalisering in het begin van de ontwikkeling en het ontwerpproces, kan er flexibel en creatief worden ontworpen. Geen dwangbuis vanuit modulair bouwen, maar optimaal creatief ontwerpen op basis van productiemogelijkheden. Met borging van landelijke en lokale wet- en regelgeving wordt de versnelling van vergunningverlening gefaciliteerd. Het verbindt de diverse initiatieven die momenteel plaatsvinden bij de producenten van bouwmaterialen. En het geeft bouwend Nederland een passend antwoord op de bouwopgave. Versnelling van kwaliteit en kwantiteit door optimalisatie van capaciteit. Door het gebruiken van de mogelijkheden van parametrisch ontwerpen stelt dit concept de gebruikers in staat om alle stakeholders te betrekken en participatie optimaal te integreren. De koppeling met een intelligente digital twin is de borging naar minimalisatie van de faalkosten bij de realisatie. Dit betekent optimaal comfort en gemak voor de eindgebruiker.

Background Image

BouwLab Live! is dit keer onderdeel van Building Holland


Direct aanmelden

Tijdens deze live sessie, die te volgen is via het kanaal van het event Building Holland, komende de volgende sprekers aan bod:

Rob Buren

BouwLab R&Do

Rob is mede initiatiefnemer van Bouwlab R&Do. Na een internationale loopbaan in onder andere het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Europa heeft hij zijn loopbaan voortgezet als senior manager in de bouw in Nederland. Hij is als directeur bekend met alle facetten van de bouwkolom. Rob heeft leiding gegeven aan diverse transities bij concerns en familiebedrijven actief in de toeleverantie, productie, uitvoering en ontwikkeling. Hij is daarnaast actief in diverse R&D projecten en heeft daarbij altijd de samenwerking gezocht met TU’s en partners.
Linkedin

Thijs Asselbergs

Thijs Asselbergs Architectuurcentrale

Rob is mede initiatiefnemer van Bouwlab R&Do. Na een internationale loopbaan in onder andere het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Europa heeft hij zijn loopbaan voortgezet als senior manager in de bouw in Nederland. Hij is als directeur bekend met alle facetten van de bouwkolom. Rob heeft leiding gegeven aan diverse transities bij concerns en familiebedrijven actief in de toeleverantie, productie, uitvoering en ontwikkeling. Hij is daarnaast actief in diverse R&D projecten en heeft daarbij altijd de samenwerking gezocht met TU’s en partners.
Linkedin

image

Willem Hein Schenk

Stadsarchitect Haarlem


Linkedin

image

Paul Vianen

VIANEN


Linkedin

image

Martijn Bakker

Lingotto


Linkedin

image

Key topics:

  • Industrialisatie
  • Nieuwe generatie bouwers
  • Modulaire concepten en design-to-rebuild
  • Circulairiteit en duurzaamheid
  • Digitalisering en parametrisering van het proces

  • En meer...

GET IN TOUCH

info@bouwlab.com

BouwLab R&Do
Haarlem

Oudeweg 91-95
2031 CC | Haarlem
+31 (0)85 750 04 33