
Koplopers delen hun inzicht en ervaring rondom digitalisering in de bouw
Onder leiding van Doekle Terpstra (BTIC) en Herman van Bolhuis (Bouwlab R&Do) tonen we in een middag live op locatie bij BouwLab verschillende kansen die digitalisering in de bouwketen te bieden heeft. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt inzicht geboden in actuele mogelijkheden. Uiteraard is er ook weer voldoende tijd en zijn er voldoende mogelijkheden om met de koplopers in deze ontwikkeling inhoudelijk van gedachten te wisselen. Dit event wordt tevens georganiseerd als onderdeel van BTIC on Tour, waarbij BouwLab een van de events van deze tour host.
Tijd: 12:00 - 18:00
Plek: BouwLab, Oudeweg 91-96, Haarlem
Registreer voor toegangOnderdeel van BTIC on Tour!
Deze editie van BouwLab Live! is onderdeel van BTIC on Tour. Partners van BouwLab geven in deze sessie inzicht in de projecten en uitdagingen waaraan gewerkt wordt. Aan de hand van Building Symphony wordt de digitale bouwketen toegelicht. Waar staan we nu? Wat kan er al en hoe denken we een bijdrage te leveren aan de lange-termijn uitdaging voor het realiseren van 1 miljoen betaalbare woningen? Daarna gaan we in op digitale tools die beschikbaar en in ontwikkeling zijn om de energietransitie uit te voeren. We bespreken het belang om vanuit een integrale benadering na te denken over ontwerp en monitoring en om te komen tot een actieve leercyclus. Tot slot gaan we in op de vraag welke skills nodig zijn. Hoe gaan we de nieuwe medewerkers selecteren, trainen en begeleiden?

De Digitale Bouwketen
De onderwerpen en presentaties die in deze editie van BouwLab Live! aan bod komen vallen onder de eerste twee categorieën 'Haalbaarheid' en 'Configuratie' van het Digitale Bouwketen-model wat hiernaast is afgebeeld. Om een duurzaam antwoord te formuleren op het actuele dramatische tekort aan betaalbare woningen geeft Bouwlab R&Do met haar partners invulling aan de digitalisering van de bouwketen. Hiervoor is Building Symphony ontwikkeld. Building Symphony is een conceptueel model voor de digitale bouwketen (zie de afbeelding hiernaast). Bouwlab R&Do heeft als doel om de digitalisering samen met haar ecosysteem in te vullen aan de hand van projecten waarin direct een toetsing in en met de praktijk plaatsvindt.

Programma
Bekijk het complete tijdschema van BouwLab Live! van 25 maart 2022
Tijdens deze editie van BouwLab Live! komen de volgende sprekers aan bod:
Doekle Terpstra
Boegbeeld Bouw & Techniek Innovatie Centrum (BTIC)
Doekle Terpstra heeft een zeer brede bestuurlijke ervaring. Hij is onder meer voorzitter geweest van het College van Bestuur van Hogeschool InHolland (2010-2014), voorzitter van de HBO-Raad (2005-2010) en voorzitter van Vakcentrale CNV (1999-2005). Ook was hij lid van het Dagelijks Bestuur van de SER.
Doekle Terpstra is lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW en boegbeeld van het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC). Voorheen was hij aanjager van het Techniekpact en het Zorgpact en voorzitter van de programmacommissie Werken in de Zorg. Doekle Terpstra levert met zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en netwerk een belangrijke bijdrage aan het werk van Techniek Nederland.
Herman van Bolhuis
Oprichter BouwLab R&Do
Herman van Bolhuis is oprichter van de Smart Industry Fieldlabs 3D Makers Zone en Bouwlab R&Do. Doel hiervan is om bedrijven, instellingen en overheden de eerste stappen te laten zetten met nieuwe innovatieve technologie zoals industrieel 3D-printen. Deze fieldlabs helpen bedrijven en overheden met innovatietrajecten.
Al heel lang is van Bolhuis gegrepen door de invloed van nieuwe technologie op mens, organisatie en maatschappij. Herman heeft Politicologie en Communicatie Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een tijd in Brussel gewoond en gewerkt (Europese Commissie, o.a Auteur van Cyberspace Reflections, VUB press), heeft daarna een e-Learning bedrijf (Enlight Interactive) mede opgezet dat in 1999 in Stockholm naar de beurs is gegaan. Hij heeft zich daarna in de fascinerende wereld begeven van Business IT Alignement (bITa Center) en is founder van CIONET Nederland (een netwerk van ruim 10.000+ CIOs en Digital leaders in 20+ landen in Europa). Hij is landelijk bestuurslid van de FME en lid van de landelijke stuurgroep Smart Industry. Recentelijk is hij begonnen met een nieuwe start up: Ambrace dat zich profileert als de Netflix voor de industrie.
Linkedin
Anke Rolvink
White Lioness
Anke Rolvink (1983) is ondernemer met een fascinatie voor digitalisering in de bouw.
Aan de faculteit Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft is ze afgestudeerd in Constructie Mechanica, met een focus op soware tools voor vroege ontwerpfasen in de bouw.
Tijdens haar afstuderen is Anke begonnen bij Ove Arup, waar ze 5 jaar hee gewerkt bij een speciale groep voor de toepassing van IT bij complexe projecten. Hiervoor hee ze onder andere parametrische soware ontwikkeld voor projecten als het station Arnhem en het Oostenrijks paviljoen voor de Expo in Shanghai 2010.
In 2013 is zij samen met Jeroen Coenders White Lioness technologies gestart. White Lioness technologies ontwikkelt Packhunt.io, een radicaal nieuw soware platform waarmee product, project en proces innovaties middels Digital Twins gedaan kunnen worden in verschillende sectoren, waaronder bouw en vastgoed. Door middel van de volgende generatie parametrische technologie en No Code (visueel programmeren) wordt het zelf toepassen van geavanceerde technologie een gemeengoed en toegankelijk voor iedereen: zowel grote als kleine bedrijven
Linkedin
Mariette Broesterhuizen
BuurtBoost
‘Mijn drijfveer is het maken van fijne en leefbare plekken, waar mensen gelukkig samenleven’.
Na haar studie Bouwkunde aan de TU Delft heeft Mariette jarenlang als architect bij Soeters Van Eldonk architecten gewerkt aan tal van binnenstedelijke bouwkundige en stedenbouwkundige projecten. Ze is founding partner van het in 2016 opgerichte architectenbureau Common Affairs, Vorig jaar heeft Mariette de overstap gemaakt naar BuurtBoost, een nieuwe start-up van bouwende ontwikkelaar VORM. Als strategisch manager van BuurtBoost richt zij zich op de complexe opgave hoe je samen tot een fijne leefomgeving komt en bestaande wijken kunt verbeteren. Een enorme opgave waar veel actuele maatschappelijke vraagstukken bij elkaar komen en de urgentie steeds groter wordt om het sneller, beter en duurzamer te doen. De combinatie van de benadering vanuit het fysieke en het sociale domein maakt dat de opgave door BuurtBoost integraal wordt aangepakt; in haar ogen de enige juiste manier om van al die kwetsbare wijken fijne leefomgevingen te maken.
Linkedin
Lisanne Havinga
Technische Universiteit Eindhoven
Lisanne Havinga is universitair docent bij de Building Performance-groep van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in Nederland. Ze is ook Principal Scientist Systeemintegratie van het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems en maakt deel uit van het managementteam van het instituut. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van modellerings- en simulatiestrategieën ter ondersteuning van besluitvorming in de energietransitie van de gebouwde omgeving. Kernthema's zijn onder meer het optimaliseren van renovatiebeslissingen met behulp van parametrische verkenning van woningvariaties, gebruikersgedrag en renovatieoplossingen. Een holistische beoordeling van de milieu-impact, met inbegrip van levenscyclusanalyse en circulariteit, is een prioriteit in haar werk.
De afgelopen jaren heeft ze bijgedragen aan de totstandkoming van het Nationaal Klimaatakkoord door de ontwikkeling van ‘de Renovatieversneller’, een recent gestart subsidieprogramma om de grootschalige renovatie van de woningvoorraad te versnellen.
Linkedin
Josje Damsma
Directeur CrossOver en partner House of Skills
Josje Damsma is directeur van CrossOver en partner van House of Skills. House of Skills is een publiek-private samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam en maakt als programmaonderdeel uit van de Amsterdam Economic Board. Bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en bestuurders uit de regio werken nauw samen om de huidige arbeidsmarkt meer op skills in te richten.
Jan Theunissen
Innovatiestrateeg bij de Alliantie
Jan Theunissen is een bevlogen en ondernemende innovatiestrateeg bij woningcorporatie de Alliantie. Met zijn innovatieprogramma werkt hij aan innovaties in de bouw, duurzaamheid, wijkontwikkeling en digitalisering&data. De Alliantie wil voorop lopen, gericht risico nemen en structureel werken aan innovatie. Immers, zonder te innoveren is de opgave van de Alliantie niet haalbaar en betaalbaar.
Chris Aerts
Ruimtelijk ontwerper / Neolithic / A+V Solutions
Chris is ondernemer en ontwerper. Chris startte AplusV Solutions, een technologieleverancier die actief is in de architectuur-, engineering- en bouwsector.
AplusV Solutions ontwikkelt digitale processen, robotoplossingen en mass-customizable systems. Daarnaast is hij mede-initiatiefnemer van Neolithic een nieuwe creatieve 3D betonprint startup. Chris is ontwerper met een scherp oog voor optimalisatie in de bouwindustrie. Hij is gedreven een antwoord te bieden op het maatschappelijke woningtekort. Zo is hij gespecialiseerd in industrialisatie met mass customization en heeft hij expertise in architectuur, robotica en digitalisering die gebaseerd is op zijn technische studie in Delft en zijn werkervaring in de 3D betonprint-industrie. Zijn afstudeerwerk genaamd The Future of Making bij de Technische Universiteit Delft heeft een eervolle vermelding gekregen en geleid tot de kickstart van het Shared Flexible Factory initiatief bij BouwLab R&Do. Daarnaast is hij met diverse partners een samenwerking gestart om een geïntegreerd bouwproces met een vormvrij bouwsysteem te ontwikkelen en te realiseren.
Linkedin
Rob Buren
Directeur ketenintegratie ontwikkeling, bouw en industrie bij VORM Holding BV
Rob is directeur ketenintegratie ontwikkeling, bouw en industrie bij VORM en medeinitiatiefnemer van BouwLab. Na een internationale loopbaan in onder
andere het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Europa heeft hij zijn loopbaan voortgezet als senior manager in de bouw in Nederland. Hij is als directeur bekend met alle facetten van de bouwkolom. Rob heeft leiding gegeven aan diverse transities bij concerns en familiebedrijven actief in de toeleverantie, productie, uitvoering en ontwikkeling. Hij is daarnaast actief in diverse R&D projecten en heeft daarbij altijd de samenwerking gezocht met TU’s en partners.
Linkedin
Deze editie van BouwLab Live! is powered by:





Contact
Aarzel niet om voor vragen of meer informatie contact met ons op te nemen.
BouwLab R&Do
Oudeweg 91-95
2031 CC Haarlem
The Netherlands
E: info@bouwlab.com
P: +31 85 75 004 33