image
image

De nieuwe generatie
3D geprinte bruggen

In Nederland is er een zeer grote vraag naar vervanging en vernieuwing van ongeveer 40.000 bruggen. Additive manufacturing kan hierin een zeer grote rol gaan spelen. Daarom is BouwLab R&Do samen met partners Bureau Arjan Karssen, Thijs Asselbergs Architectuurcentrale, AplusV solutions, White Lioness technologies en ABT een initiatief gestart voor een parametrisch circulair bruggensysteem van 3D geprinte componenten. De circulaire brug-familie is het duurzame en circulaire antwoord op de gigantische opgave voor de nieuwbouw en vervanging van bruggen in Nederland.

Door gebruik te maken van 3D printtechnologie kan elke brug een eigen identiteit krijgen middels mass customization. Dit betekent dat het bruggenconcept op een unieke wijze IFD (industrieel flexibel design) mogelijk en schaalbaar maakt. Door flexibele dimensionering van het model kunnen verschillende soorten bruggen worden gemaakt zoals een voetgangersbrug, een fiets/voetgangersbrug en een verkeersbrug. Het basisprincipe van het concept is dat het materiaal het ontwerp volgt.

Parametrisch ontwerp

BouwLab R&Do realiseert een parametrisch configuratiemodel bestaande uit onderdelen waarmee klanten locatiespecifiek kunnen ontwerpen. Het parametrische model borgt constructieve toetsing, productie en hergebruik van de componenten.

Met behulp van VR/AR wordt het ontwerp direct zichtbaar gemaakt in de omgeving en krijgen stakeholders beter inzicht. Dit maakt dat het proces transparanter wordt en bovendien ook mogelijk wordt versneld.

De brug bestaat uit diverse parametrische componenten die volledig demontabel zijn. Na demontage zijn deze elementen zonder bewerking weer toepasbaar op een nieuwe locatie. Een centraal paselement verzekert een locatiegebonden maatvoering.

Versnellen

BouwLab R&Do wil samen met haar partners versnelling realiseren in het ontwikkelen van een marktklaar bruggenconcept. Om dit tot een succes te maken en schaalvergroting te realiseren worden binnenkort de eerste prototypes geprint om door te stomen naar productie. Hiervoor zullen de vaste partners samenwerken met de per fase benodigde expertise en marktpartijen. BouwLab R&Do zorgt daarbij voor constante update van actuele kennis en technologie.

image

Neem contact op

Neem voor meer informatie of deelname aan dit project contact op met BouwLab R&Do


Rob Buren
E:rob@bouwlab.com

Chris Aerts
E: chris@bouwlab.com

P: +31 85 750 04 33